Hur påverkar socker dina tänder?
Alla har vi hört föräldrar säga: "Ät inte för mycket socker, annars får du hål i tänderna!" Men varför är socker egentligen så dåligt för vår tandhälsa? I detta inlägg ska vi gå på djupet och förstå hur socker påverkar våra tänder och vad vi kan göra för att minimera skadorna.
Vad händer i munnen när vi äter socker?
När vi konsumerar socker triggar det en kedjereaktion i munnen. Sockret används som näring av bakterier som naturligt finns på våra tänder. Dessa bakterier, de vanligaste kända som Streptococcus mutans och Lactobacillus, producerar syror som en biprodukt när de metaboliserar sockret. Dessa syror sänker pH-värdet i munnen, vilket leder till demineeralisering av tandens emalj, en process där mineraler som kalcium och fosfat försvinner från ytan av emaljen.
Hål i tänderna – Karies
När processen av demineralisering får fortgå utan avbrott börjar små håligheter bildas i emaljen. Dessa små håligheter kan växa och leda till karies, vilket vi känner igen som hål i tänderna. Om de lämnas obehandlade kan karies utvecklas och nå djupare lager av tanden, vilket leder till smärta, infektion och till och med tandförlust.
Socker är överallt
Det är lätt att peka ut sötsaker, läsk och godis som bovarna, men socker finns i många andra livsmedel som vi konsumerar dagligen. Bröd, pasta, såser och även 'hälsosamma' produkter som yoghurt och juice innehåller ofta höga halter av socker. Att vara medveten om dolda sockerhalter i din kost är viktigt för att skydda dina tänder.
Skydda dina tänder från sockerrelaterade skador
Lyckligtvis finns det flera sätt att skydda dina tänder även om du konsumerar socker:
-
Borsta tänderna noggrant – Borsta tänderna minst två gånger om dagen med fluortandkräm. Fluor hjälper till att återmineralisera emaljen och motverka syreproduktionen.
-
Använd tandtråd – Bakterier och socker kan fastna mellan tänderna där tandborsten inte når. Använd tandtråd varje dag för att avlägsna dessa matrester.
-
Skölj med munskölj – Ett antibakteriellt munskölj kan hjälpa till att minska bakteriemängden i munnen och balansera pH-värdet.
-
Begränsa mellanmål – Försök att begränsa antalet mellanmål mellan måltiderna. Varje gång du äter något söt upprepas den syrabildande processen.
-
Drick vatten – Vatten hjälper till att skölja bort matrester och socker från tänderna. Fluorerat vatten kan också bidra till att stärka emaljen.
-
Ät hälsosamt – En balanserad kost rik på mejeriprodukter, frukt och grönsaker, samt proteiner kan bidra till en god tandhälsa. Mejeriprodukter som ost och yoghurt kan neutralisera syror i munnen och hjälpa till att stärka tänderna.
Regelbundna tandläkarbesök är nyckeln
Trots att man följer dessa förebyggande åtgärder är regelbundna tandläkarbesök oumbärliga för att upprätthålla en god tandhälsa. Din tandläkare kan upptäcka tidiga tecken på karies och behandla det innan det förvärras. Professionell rengöring kan också avlägsna plack och tandsten som du kanske har missat vid dagligt tandborstning och användning av tandtråd.
Sammanfattning
Socker må smaka gott, men dess påverkan på våra tänder är allt annat än vänlig. Genom att förstå de processer som sker i munnen när vi konsumerar socker och genom att vidta rätt försiktighetsåtgärder kan vi minska risken för karies och andra tandproblem. Borsta tänderna regelbundet, använd tandtråd, begränsa sockerintaget och besök din tandläkare regelbundet för att hålla ditt leende friskt och strålande.
Kom ihåg: ett vackert leende börjar med god tandvård!